9.4.2011

Miten syöt?

Luettuani ja kommentoituani Vasin kirjoitusta -"arki on parempaa kun ei ressaa ruuasta" päätin laittaa ajatukseni myös omaan blogiini. Olen todennut sen itsekin, arki on parempaa kun ei ressaa ruuasta! Ja elämä ylipäätään. Silloin kun vatsavaivani oli tosi pahana, oli tosi vaikea kun ei tiennyt mitä voi suuhunsa laittaa. Tuntui että jokaisesta ruoasta tuli vaivoja ja liikuntakin jäi vaivojen takia pois kokonaan. Joten painoa alkoi kertymään pikkuhiljaa. Nyt kun olen suurinpiirtein selvillä mitkä minulle vaivoja aiheuttaa, vältän niitä. Kotona tämä helppoa, mutta esimerkiksi koulun ruoista ei koskaan voi nimen perusteella päätellä onko sinne laittettu esim. paprikaa. Joten omia eväitä kantelen aika useasti.

Paino on noussut varmaankin siitä asti kun lopetin tupakoinnin, 9 kiloa reilussa kahdessa vuodessa. Aivan liikaa.. kertynyt vatsan kohdalle. Ei puhettakaan että tänäkään kesänä kehtaisi pikineissä näyttäytyä, saatikka pukeutua vartaloa myötäileviin vaatteisiin. Vatsa on kun olisin raskaana.. plääh. Nutridiet ym. litkuja on juotu ja yökitty ja karppausta yritetty aloittaa mutta se totta tosiaan ei ole täysin mun juttu. Se on aivan liian hankalaa! Saatikka sovittaa sitten koko meidän perheelle.. Joku syö sitä ja toinen taas ei ja kolmas ei voi ottaa sitä eikä tätä...

Nyttemmin teimme mieheni kanssa päätöksen että katsomme mitä suuhumme laitamme, vähennämme sokeria ja hiilareita sen mitä pystymme, syömme pieniä aterioita/välipaloja 4 tunnin välein. Heitin kaikki keinotekoiset makeutusaineet pois, emme ostele mitään kevyt tuotteita!

Olen huomannut että vatsani voi paremmin (ärtyneen suolen oireyhtymä), kun vältän niitä ruoka-aineita ja kemikaaleja mikä aiheuttavat minulle ongelmia (vatsan hurjaa turvotusta, kaasuttelua, nipustelyjä, kouristeluja...) Vatsa on voinut selkeästi paremmin, kun vain vielä saisi tuon rasvakertymän pois, varsinkin vatsan tienoilta. Joten myös liikuntaa on lisättävä! Jospas nyt aloittaisin pidentämällä koiran kanssa jokaista kävelyreissua pikkuhiljaa. Uuden pyöränkin ostin vasta, sillä huristelen kaupunkiin asioille ja tavoitteena on kesällä pyöräillä vähän pidempiäkin reissuja, naapurikuntaa ja takaisin.

Ostin kirjan "Laihdu ilman nälkää, hiilihydraattitietoista kotiruokaa". Tässä ei niinkää pyritä välttämään hiilareita vaan kiinnitetään huomio hiilareiden määrään ja laatuun. Hiilareita ei siis jätetä pois, vaan huonojen hiilareiden lähteet vaihdetaan hyviin ja korvataan osa hiilareista proteiiineilla ja rasvoilla. Kirjassa ensimmäiset 35 sivua on asiaa aiheesta, ja loput sivulle 203 asti reseptejä, jotka on muuten simppeleitä! Ja taatustui raaka-aineet löytyy ihan tavallisesta ruokakaupasta. Reseptejä olen vilkuillut, ja aloitin asia puolen lukemisen pikkuhiljaa eilen. Kunhan saan aikaiseksi luettua kokonaan, alan kokkailemaan kirjan resepteillä.

Lukiessa kirjan tekstiä huomasin että ennen söin noin, niin kuin tässä kirjassa neuvotaan, olin pirteämpi ja liikuin enemmän! Söin kyllä sokeria, suolaa ja rasvaa, mutta vähän. Aloin ihmettelemään miksi ja  missä vaiheessa kaikki meni tähän tilanteeseen, missä olen nyt vatsamakkaroineni... Syytän kevyt tuotteita, lisäaineita, keinotekoisia makeutusaineita ja uskon että myös nämä lisäsivät vatsavaivojani. Kuten myös liiallinen sokerin mässäily auttoi vatsamakkaroiden kasvua. Vasi viittasi kirjoituksessaan kirjaan "irti makean himosta" jonka muistin itse omistavani, mutta on lujunut kirjahyllyssä pölyttymässä ties kuinka kauan... mutta nyt tulee kyllä tämäkin luettua.

Turhia paineita en ruoasta ota, stressilläkin on osuutta vatsavaivoihin, ja sitä kautta retkahduksiin ja lihomiseen.. Katson vain mitä syön ja kuinka paljon kerralla. Herkuillekin on tilaa, vähissä määrin. Katsotaan nyt josko saisin tämän vatsan litistettyä, ja jossain vaiheessa ne pikinitkin kehtaisin päälleni laittaa. Mittanauha korvaa puntarin, sitä en enää tuijota, siitä tulee varmasti vihollinen jossain vaiheessa... ellei ole jo.

Seuraava kirja jonka taidan hankkia on "aitoa ruokaa" (josta kirjoiteltiin esim. täällä näin)  ja kiinnostaisi myös "petos lautasella" josta tuttavani sanoi että häntä alkoi ahdistamaan kirjasta saatu tieto...

2 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Samanlainen ruokavalion muutos on menossa meidänkin perheessä. Mitä enemmän olen lukenut ja googlaillut viime viikkoina lisäaineista ja muista vääristä ruoka-aineista, sitä vähemmän tekee mieli syödä samaa ruokaa kuin tähän asti on syöty.

Tuntuu tosi mahtavalta, kun vasta muutama viikko on takana ja vatsa ei näytä enää koko ajan siltä kuin olisi viimeisillään raskaana... :)) Kiertelin eilen vaatekaupoissa ja hämmästyin, kun se vaatekoko, jota oon käyttänyt viimeiset viisi vuotta, olikin hiukan liian iso. Oli mahtava tunne kun ei tarvinnut lähteä kaupasta tavanomaiseen tapaan lannistuneena!

Näppi kirjoitti...

Neuloin viimein sny-kierroksella v.2009 sulta saamani langan kivaksi myssyksi pojalle. Äiti tykkäs kovastikki, poika ei.... Lanka oli oikein mukavaa neulottavaa ja jälki kaunista. Kiitos vielä langasta! Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!
ps. tuo ruokajuttu oli oikein hyvä